dimecres, 18 de novembre del 2009

Les paraules de les noves tecnologies (1)

Hi ha moltes paraules que utilitzem en el món de la informàtica o de les noves tecnologies que vénen de l’anglès i les seves arrels o significats poden ser curiosos. Si ens parem a pensar un moment, fins i tot, ens podem adonar que sabem més anglès del que ens pensem. Algunes són molt fàcils, d’altres no són tan evidents. Avui repassarem alguns exemples.

Internet és una barreja de inter + net. El prefix inter (del llatí) vol dir “entre”, i net significa “xarxa”. La paraula net, fora del món de les tecnologies, s’utilitza, per exemple, per parlar de la xarxa del tennis, o de la de pescar. (d’aquí xarxa inter(connectada)).

Canviem només el prefix inter per intra i ja tenim intranet, una xarxa de comunicació interna.

Les sigles www representen el World Wide Web.
World wide, vol dir que alguna cosa està estesa per tot el món. Web vol dir, també, xarxa o malla. S’usaria per a parlar de una teranyina, per exemple (per tant, www significa la xarxa d’abast mundial).

Website = web (xarxa) + site (lloc) i ja tenim un lloc a la xarxa.

Email és una abreviació de electronic mail (correu electrònic).

Google és un homòfon sorgit de la paraula googol. Un googol és un número molt gran, un u amb cent zeros darrera. Intenta constatar que al Google podem trobar (gairebé) una infinitat de coses.

Facebook = face (cara) + book (llibre), per tant, llibre de cares. És el terme que usaríem per parlar dels típics llibres a les pel·lícules americanes on surten les fotos dels alumnes.

YouTube = You (tu, vosaltres) + Tube (referent al tubs de raigs catòdics, s’ha usat com a col·loquialisme per referir-se a la televisió – per tant, You Tube = la tele que fas tu).

Encara que la paraula acceptada en català pel Termcat és bloc, en castellà s’ha mantingut la paraula blog igual que en l’anglès. Blog és una contracció de weblog, o sigui web (xarxa) + log. En anglès, un log, en aquest context, és el quadern de bitàcola on el capità d’un vaixell apunta dia rere dia els successos. També és famós en la cultura popular gràcies al programa Star Trek que sempre començava amb les paraules del Capità Kirk, “captain’s log, stardate 51243...”.

Twitter, el servei per poder enviar missatges molt curts (tweets) a una xarxa de contactes també té una arrel interessant. El verb, to twitter, és el que fan els ocells: refilar; o les persones que parlen amb nervis sense dir gairebé res: garlar.
Tweet, és quasi bé el mateix que twitter, encara que es tendeix a utilitzar-la per descriure els sons aïllats dels ocells en comptes d’un so continuat: piular.
El que potser no tenien tan clar els americans que van triar aquest nom pel servei que havien inventat, és que twitter s’assembla molt a la paraula twit, la qual en anglès britànic vol dir “curt de gambals”. Això ha portat a multitud d’acudits o comentaris sarcàstics (els quals no compartim) sobre la utilitat del sistema twitter o del tipus de persona que el fa servir !

2 comentaris:

  1. Un "post" (traduït literalment un pegat?) magnífic. Millor que pegat diríem que és una entrada magnífica. Llàstima que aquest sigui el primer "comment", o sigui comentari.

    Salutacions parella

    ResponElimina
  2. Thanks!
    Pos, mira, continuant amb el tema - molts diem "post" directament en anglès, (entrada i/o apunt son les paraules catalanes acceptades), per tant, una pregunta més: D'on vé aquesta paraula?
    "to post something" vol dir donar publicitat a alguna cosa, fer saber, o fins i tot penjar directament a la cartellera. D'aqui quan es va pensar en "penjar" alguna cosa a l'internet, pos, els informatics van començar a usar el verb "to post". I, com és habitual en l'anglès, no vam trigar gaire en acceptar la mateixa paraula com a sustantiu també. I aixi "a post" ara és alguna cosa penjada a internet.

    Tornant al post/apunt original, vaig tenir l'idea quan vaig notar que molts dels meus alumnes no tenien cap problema per dir totes aquestes paraules en anglès, però si en un text ens sortia la paraula "net" o "site" em deien que no les sabien ... per tant, l'objectiu doble de donar a coneixer l'origen de les paraules pero també per fer-nos saber que obrint els ulls, i la ment, tot ajuda per aprendre altres llengues.

    Bé, només ha sigut una petita introducció, tenim materia per més apunts, el que falten son les hores per ficar en practica tot el que voldriem fer !

    ResponElimina